Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Etetős túrán jártunk

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2016/12/20

Az Óbudai-szigetre szervezett programunk ez alkalommal is sok érdeklődőt vonzott. Lendvai Csaba rövid tájékoztatót tartott, majd nagy lelkesen megindultunk a vezetők után. Alig 20 métert követően az első madarak, amelyeket meg tudtunk mutatni az érdeklődőknek egy zöld küllő és egy nagy fakopáncs volt. Kisebb fenyőrigó csapatokat láttunk ,amelyekbe szőlőrigók vegyültek. A szigeten több tagtársunk – Bárdos Imre, Abonyi Ottó, Szegedy István, Lopusny András – 4 etetőt üzemeltet egész télen. A kirándulás részeként az etetőket meglátogattuk és a rajta mozgó madársereget megmutattuk távolabbról a spektívek segítségével mindenkinek. A „kötelező” cinegék mellett nagy fakopáncs, zöldike és tengelic is megmutatta magát. Ezt követen feltöltöttük az etetőt, hogy a következő héten is legyen elegendő eleségük az odaszokott madaraknak. Közben Bárdos Imre hasznos információkkal segített, hogyan és mivel lehet etetni odahaza a kertben, vagy éppen az ablakban felbukkanó kedvenceket. A fekete napraforgó mellett, így a dió az ami a leginkább javasolt, de kiegészíthetjük almával, vegyes magkeverékkel, cinkegolyóval és még sok egyéb finomsággal. A negyedik etetőnél egy újabb programmal kedveskedtünk az 50 főnyi csapatnak. Kocsi Attila és Ócsai Péter vezetésével és több önkéntes madárszedőnk segítségével madárgyűrűzési bemutatót tartottunk. A nap folyamán hat madárfaj – vörösbegy, csuszka, közép fakopáncs, szén-, kék és fenyves cinege példányaiban gyönyörködhettek a résztvevők. Mindenki számára felejthetetlen élményt jelent kézben tartott madarakkal találkozni és az arcokat látva ez ma sem volt másképpen. A kisebb gyermekeknek lehetőségük volt egy-egy példányt el is engedni. A gyűrűzés közben pedig mindenki sok érdekes információval gazdagodhatott a madarak vonulásával kapcsolatban.
Körülöttünk folyamatosan szóltak a süvöltök, melyekből azonban ez alkalommal sajnos egyetlen példányt sem sikerült fognunk.
A nap utolsó momentuma, hogy a Dunán teleszkópokkal megnézhettünk egy több téli vízimadárvendéget pl. kis bukót, kerce- és kontyos récét.

Madárgyűrűzőhely a "tiszafásnál" (Fotó: Mecseki Attila)

Madárgyűrűzőhely a “tiszafásnál” (Fotó: Mecseki Attila)

Ritka vendég az etetőn a fenyvescinege. (Fotó: Mecseki Attila)

Ritka vendég az etetőn a fenyvescinege. (Fotó: Mecseki Attila)

Kék cinege (Fotó: Mecseki Attila)

Kék cinege (Fotó: Mecseki Attila)

Nagy öröm volt látni egy közép fakopáncsot (Fotó: Mecseki Attila)

Nagy öröm volt látni egy közép fakopáncsot (Fotó: Mecseki Attila)

A vörösbegyről is sok hasznos információt hallhattunk. (Fotó: Mecseki Attila)

A vörösbegyről is sok hasznos információt hallhattunk. (Fotó: Mecseki Attila)

A gyűrűzőhely mellett mozgott egy ökörszem (Fotó: Mecseki Attila)

A gyűrűzőhely mellett mozgott egy ökörszem (Fotó: Mecseki Attila)

2 hozzászólás a 'Etetős túrán jártunk'

Subscribe to comments with RSS

 1. Noémi Gál said,

  Kedves MME!

  Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk elmenni a téli madárgyűrűzésre. Sajnos ezekről a programokról a legtöbb esetben csak utólag értesülünk. Szeretném kérni, hogy a várható programokról is küldjenek hírlevelet.

  Köszönettel:

  Gál Noémi

  2016.12.20. 16:13 ezt írta (“Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja” ):

  > mmebudapest posted: “Az Óbudai-szigetre szervezett programunk ez > alkalommal is sok érdeklődőt vonzott. Lendvai Csaba rövid tájékoztatót > tartott, majd nagy lelkesen megindultunk vezetők után. Alig 20 métert > követően az első madarak amelyeket meg tudtunk mutatni az érdeklődőkne” >

 2. Éva said,

  Szépek a képeid! 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: