Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Tavaszi nagytakarítás a Palotai-szigeten

Posted in Programok Szerző: mmebudapest - 2016/03/29
Tags:

A Palotai-sziget természetvédelmi terület Budapest egyik legértékesebb helyi védettségű értéke, mely még őrzi a fővárosi Duna-szakasz egykor kiterjedt ártéri életközösségének eredeti életterét.
A területet hosszú évtizedeken keresztül illegális szemétlerakóként használták, ezért az erdő meglehetősen rossz állapotba került. Az elmúlt években azonban több örvendetes esemény is történt itt: Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportja 2012. március 31-én elsőként szervezett ide szemétszedési akciót, mely felhívta a figyelmet a rossz állapotokra. Ezt követően a WWF-fel közösen újabb akció szervezésére került sor még ebben az évben. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata pedig a TeSzedd szemétszedési akciónapok keretében végzett jelentős munkákat a védett terület déli részén. A Fővárosi Önkormányzat a Főkert NZrt.-vel és az FKF Zrt.-vel távolított el 2015-ben és 2016-ban kereken 400(!) köbméter hulladékot az északi erdőrészletből. Ezek a munkálatok ma már szemmel látható eredményeket hoztak. A javuló állapot megőrzését pedig a Fővárosi Vízművek segítette elő azzal, hogy a bejutást minden irányból betonelemekkel akadályozta meg, így a szeméthalmok „utánpótlása” megszűnt.
Ez sarkallt minket arra, hogy a terület teljes megtisztítása végett 4 év elteltét követően újra meghirdessük tavaszi nagytakarításunkat. Reményeink szerint a még itt maradt, kézzel könnyen szedhető elszórt hulladékok ezáltal lassan teljesen elfogynak és csak a dunai áradások során bekerülő kis mennyiségű szeméttel kell törődni a jövőben.

A program részletei:
A találkozót 2016. április 2-án, szombaton 9 órára hirdetjük meg Újpestre, a Váci út és Megyeri út találkozásánál lévő ÖMV benzinkút parkolójához. Az itteni élelmiszerbolt egyben lehetőséget teremt a napi élelmiszer beszerzésére is, de szokásunkhoz híven hideg étellel és meleg itallal ezen a napon is készülni fogunk.

A kúttól 9:20-kor fogunk elindulni a területre, melyet kényelmes 10 perces sétával érünk el. Természetesen azokat is szívesen várjuk, akik később tudnak jönni, ők a mellékelt térkép segítségével találják meg bázishelyünket. A szükséges zsákokat és kesztyűket egyesületünk biztosítja, az elszállításról pedig a Főkert NZrt. fog gondoskodni.
Az akciónap várhatóan délután fél 5-ig tart.

A nagytakarítás során közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat is fogadunk, mely abban az esetben lehetséges, ha az értük felelősséget vállaló tanár is velük tart a rendezvényre. Egy csoport maximum 15 fős lehet. Az egyénileg érkező 18 év alatti diákokat szülői felügyelettel tudjuk fogadni.
A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amelyet adataival és aláírásával kell elfogadnia.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.

Parkolási lehetőségek gépkocsival érkezőknek: A Tímár utca mentén, vagy az ÖMV kút környezetében több helyen is le lehet parkolni.
Gyalogosan érkezőknek: Tömegközlekedéssel számos autóbuszjáratot igénybe vehetünk: a benzinkút mellett egyaránt megáll a 104-es, 104A, 122-es, 196-os és 204-es autóbusz is.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.

A jó időben reménykedve minél nagyobb számban várunk Benneteket, ugyanis feladat lesz bőven!

A terület térképe. (Forrás: Google Maps)

A terület térképe. (Forrás: Google Maps)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: