Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Élőhelykezelés a Felsőrákosi-rétek Természetvédelmi Területen

Posted in Uncategorized Szerző: mmebudapest - 2015/09/21

A program időpontja: 2015. szeptember 26. (Szombat), 9:00-tól 17:00-ig

A program rövid leírása:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja első alkalommal szervez élőhelykezelési akciót a 2014. január 1-én védetté nyilvánított, 164 hektáros kiterjedésű területen. A főváros egyik legváltozatosabb és legértékesebb élőhelyén jelenleg több foltban is jelen van az ázsiai származású, hazánkban nem őshonos keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia), mely közvetlenül veszélyezteti az itt található lápréteket, kaszálókat és őshonos cserjeállományokat.

A munkálatokat a Corvinus Egyetem és a Főkert Nonprofit Zrt. 2015 tavaszán már megkezdte, a meghirdetett munka elsődleges feladata az inváziós faj további visszaszorítása.

Az érdeklődőket ¼ 9 és ½ 9 között várjuk az Örs Vezér téren a 67-es busz végállomásánál. Terveink szerint a 8:40-kor induló busszal jutunk el a védett terület határához. Akik kicsit később tervezik az indulást, azoknak ajánljuk figyelmébe a busz aktuális menetrendjét!

A kb. 10 perces buszutat követően az „Aluljáró, Danone” nevű megállónál leszállva, a Lovasvölgyi úton folytatjuk immár gyalogosan a terület megközelítését. A patakot elhagyva, a Lovasvölgyi út és a Reznek utca találkozásánál jobbra fordulva, a nemrégen felállított mesterséges gólyafészekig sétálunk, ahol a megtisztítandó terület kezdődik.

Akik gépkocsival tervezik a kijutást, azok a fent megadott útvonalon juthatnak el a találkozási ponthoz. A területen a földutak szabadon használhatók és akár személygépkocsival is járhatók!

A munka során az ezüstfaállomány gallyazását fogjuk elvégezni és a faanyagot feldarabolni, melyet a későbbi elszállítás megkönnyítéséhez kupacokba gyűjtjük. Elsősorban ez utóbbi munkafolyamat igényel minél nagyobb létszámot, mivel a gallyak és rönkök várhatóan igen nagy mennyiségben fognak keletkezni.

Szokásunkhoz híven a munka során önkénteseinknek szeretnénk kedveskedni hideg és meleg itallal, valamint szendvicsekkel, ezen kívül madárgyűrűzési bemutatóval is készülünk, melyre várhatóan koradélután kerül sor.
FONTOS: A közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat, csak abban az esetben tudunk fogadni, hogy ha az értük felelősséget vállaló tanár is velük tart a rendezvényre! Egy csoport maximum 15 fős lehet! A részvételhez előzetesen lehet regisztrálni Bajor Zoltánnál (bajor.zoltan@mme.hu) és Lendvai Csabánál (lendvai.csaba@mme.hu) lehet!
Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel tudunk fogadni!

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk Budapest egyik legértékesebb természetvédelmi területének szebbé tételére!

Az élőhelykezelés helyszíne (Forrás: Google Maps)

Az élőhelykezelés helyszíne (Forrás: Google Maps)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: