Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Több mint 100 madárbarátot fogadtunk

Posted in Uncategorized Szerző: mmebudapest - 2015/02/23

Helyi csoportunk ez alkalommal Budapesten tartott madárgyűrűzési bemutatót. A ragyogó napsütés sok érdeklődőt csalogatott ki a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez. Ez a terület nemrégiben védetté lett nyilvánítva az itt található számos természeti érték miatt. A program elején ezekről az értékekről is szót ejtett Bajor Zoltán, az MME elnöke.
Ezt követően kezdődött a madárgyűrűzési bemutató, melyet Hegedűs Dániel és Ócsai Péter gyűrűzők segítségével tudtunk megvalósítani. Bár a széncinege gyakori madár és az etetőkre is rendszeresen jár, mégis kézben tartva és egészen közelről látva sokak csodálatát kivívta. Mellette kék cinege, csuszka, ökörszem, meggyvágó került kézre, igaz sokkal kisebb számban, mint a széncinege. Összesen 71 példányt tudtunk megmutatni a 100 főnyi gyerekekből és felnőttekből álló csapatnak. Közben az eget is érdemes volt kémlelni, mert az egerészölyvek rendszeresen megjelentek a látóhatáron és irigylésre méltó könnyedséggel szelték a levegőt. Mellette vörös vércse, fenyőrigó, tengelic, zöldike, zöld küllő volt hallható vagy éppen látható a környezetünkben.
Egy sétát is tettünk a védett területen, ám ez alkalommal különösen kevés madárfaj került szemünk elé, nem kedvezett a madarászszerencse nekünk. Azért az egerészölyvek itt is szemünk elé kerültek, illetve egy szürke gém repült át a csapatunk előtt, kimért szárnycsapásokkal.
A területen csoportunk folyamatosan eteti a madarakat, hogy ezzel segítse őket a téli áttelelésben. Szintén fontos, hogy botanikai felméréseket is végzünk, hogy még jobban megismerjük a hely védendő értékeit.

Aki szeretne aktívan –két kezével- hozzájárulni a természetvédelmi törekvéseinkhez, azokat várjuk március 7-én a IV. kerületi Homoktövis Természetvédelmi Területen megtartandó élőhelykezelési programunkon!

Kérjük, hogy törekvéseinket segítsd adód 1%-ának felajánlásával!
Előre is köszönjük segítségedet!

Írta: Kincses László, fotó: Padar Zoltán

DSC_0298

DSC_0155

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: