Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Beszámoló a február 7-én megtartott Tétényi-fennsík élőhelykezelésről

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2015/02/12

Az MME Budapesti Helyi Csoportja február 7-én ismételten megrendezte a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közös élőhelykezelési akcióját a Tétényi-fennsík Természetvédelmi Területen. A Zöld Jövő már az 1999-es védetté nyilvánítás óta, sőt azt megelőzően is gondját viselte a területnek. A gyepeken hajdan jelen lévő állattartás és katonai jelenlét megszűnése után igen gyorsan terjedésnek indult az egybibés galagonya, a bálványfa, valamint a keskenylevelű ezüstfa. A Zöld Jövő már évek óta foglalkozik a fák és cserjék visszaszorításával, valamint a megfelelő gyep-fásszárú arány visszaalakításával.
Ezt a tevékenységet egészíti ki Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportjának lelkes tagsága immáron negyedik éve, melynek köszönhetően a gyepmegnyitások látványosan felgyorsultak. A mostani alkalommal a jó időnek köszönhetően 60 önkéntes jelent meg a két szervezet felhívásai nyomán. A szokásos területbemutatás és a munkálatok lényegének magyarázata után mindenki nekilátott a kiadott feladatok elvégzéséhez. A fő tevékenységet az akciónap előtt kb. két héttel megkezdett cserjeirtás során keletkező kivágott faanyag összehordása jelentette. Összesen négy, egymáshoz közel álló, mégis jól körülhatárolható élőhelyfolton dolgoztunk. A nap végére két hatalmas kupacba rendezve hagytuk ott a faanyagot, melynek elszállításáról a Zöld Jövő később fog gondoskodni. A szórványos cserjefoltokkal tarkított, összesen kb. 5 hektáros összkiterjedésű területrészek a tevékenységünk nyomán lényegesen jobb állapotban fogják várni a tavaszi időszakot, ahol remélhetőleg a területre eredetileg jellemző szárazgyepi növényzet ismét erőre kap. Reményeink szerint ezeken az élőhelyeken számos védett növény-, illetve állatfaj rövid időn belül újból megjelenik és ismételten birtokba veszik majd elvesztett otthonaikat.
A nap folyamán önkénteseinknek szokásunkhoz híven meleg itallal és étellel kedveskedtünk a nap folyamán, de sajnálatos módon egy negatív esemény beárnyékolta az élőhelykezelést. A hagyományosan megszervezett madárgyűrűzéshez kihelyezett hálót ismeretlenek megrongálták, a hálót tartó rudakat (stanglikat) elvitték, magát a hálót pedig a galagonyabokrokra dobták. Ez utóbbi a tövises cserjéktől több helyen is kilyukadt, használhatatlanná vált. Hasonló esemény eddig még nem történt rendezvényeinken és csak remélni tudjuk, hogy a jövőben nem is fog.
A gyűrűzés meghiúsulása ellenére a kezelést sikeresnek értékelte mindkét szervezet, ezért várhatóan az elkövetkezendő években is megszervezzük a Tétényi-fennsík élőhelykezelési akciónkat.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.
A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat két munkatársa is részt vett lebonyolításban.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

Szöveg: Bajor Zoltán

Standunk (Fotók: Bajor Zoltán)

Standunk (Fotók: Bajor Zoltán)

A terület a munka után

A terület a munka után

A terület a munka közben

A terület a munka közben

A jól megérdemelt pihenő

A jól megérdemelt pihenő

És újra melőzunk

és újra melózunk

Cserjehordás

Cserjehordás

Ahogy látni szeretnénk az egész fennsíkot.

Ahogy látni szeretnénk az egész fennsíkot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: