Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Sok madárbarát gyűlt össze Újpesten

Posted in Beszámolók,madárvédelem Szerző: mmebudapest - 2013/12/31
Tags: , , ,

Hagyományos karácsonyi madarásznapunk közel 150 érdeklődőt vonzott az újpesti Farkas-erdőbe december 27-én.
A hajnali esőzés miatt 9-kor még alig 15 fős csoport érkezett a találkozási pontra, ám 20 perc múlva már a ragyogó napsütés megtette a hatását és egyre többen jöttek a programra.
Nem is kellett csalódnia senkinek, hiszen mindenki közelről láthatott mókusokat, akik elképesztő mutatványokat mutattak be a fák ágai között kergetőzve. A madarak közül kézből láthatta mindenki a szajkót, más nevén mátyásmadarat. Különleges ismertetője a szárnyán jól látható kék folt, mely alapján az egyik legszebb erdei madárnak tartják sokan.
A madarak befogását egy speciális függönyhálóval végeztük, melyet szakvizsgát tett gyűrűzőnk Sarlós Dávid helyezett ki a gyűrűzés idejére. A szajkón kívül még széncinege, erdei pinty, zöldike, meggyvágó, kékcinege került kézre. A legtöbbre ezek után jelölőgyűrűt helyeztünk, miközben sok érdekes információ hangzott el arról mi a jelentősége a gyűrűzésnek és hogyan derült ki általa merre vonulnak madaraink. Néhány madáron azonban már gyűrűt találtunk, amely adatokat leolvastuk és továbbítjuk a gyűrűzési központ felé. Ezekről a példányokról csak később derül ki –a központ visszajelzését követően- hogy hol és mikor került rájuk a gyűrű.
A kötetlen program ideális kikapacsolódási lehetőséget jelentett a kisgyermekes családoknak is, hiszen rövid idő alatt is sok érdekességet láthattak. A bátrabb gyermekek pedig még meg is simogathatták a madarakat. Gyerekek és felnőttek is nagyon jól érezték magukat hiszen ennyire közelről más alkalommal nem találkozhattak még a madarakkal.
A bemutató közben a madáretetésről, hazánk madárvilágáról, további programjainkról és a most 40 évessé váló Egyesületünkről is nagyon sok kérdést kaptunk, melyekre természetesen örömmel válaszoltunk.
Ingyenes kifestőhöz, gyermekeknek fejtörő kiadványunkhoz is hozzá lehetett jutnia a standunknál.
Köszönjük önkénteseinknek és az MME munkatársainak munkáját, segítségét: Benesovits Nóra, Hazafi Dorottya, Holl Ágoston, Judák Tamás, Kocsi Attila, Kovács Kincső, Lendvai Csaba, Mecseki Attila, Meszlényi András, Nagy Marietta, Pénzes Gábor, Sarlós Dávid, Török Péter.

Következő kirándulásunk a Pilismaróti-öbölbe lesz szervezve január 11-én, melyre mindenkit sok szeretettel várunk!

Boldog új évet kíván a Budapesti Helyi Csoport vezetősége!

Írta: Kincses László

Fotók: Mecseki Attila

MME_20131227_338_szerk_kis MME_20131227_290_szerk_kis MME_20131227_269_szerk_kis MME_20131227_224_szerk_kis2 MME_20131227_167_szerk_kis

Reklámok

2 hozzászólás to 'Sok madárbarát gyűlt össze Újpesten'

Subscribe to comments with RSS

  1. Kovács István said,

    Nem voltam ott a seregszemlén, mégis, mintha ott lettem volna. Köszönöm, Laci, a kiváló jelentéseket! Boldog Új Évet Embernek és Környezetének!
    Kovács István

  2. Halász Ferenc said,

    Köszönjük a szevezést, Laci, ismét jól éreztük magunkat 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: