Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Sikeresen lezajlott a Takarítási Világnap az Apáthy-szikla Természetvédelmi Területen

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2013/09/24
Tags:

2013. szeptember 21-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Főkert Nonprofit Zrt.-vel közös szervezésben rendezte meg a Takarítási Világnap alkalmából szemétszedési akcióját a II. kerületben található Apáthy-sziklán.
A közel 15 hektáros helyi védettségű terület az egyik legnagyobb és legváltozatosabb természeti érték a fővárosban, mely mind a mai napig megmenekült a beépítéstől. A délnyugati oldalán található markáns dolomitsziklatömb olyan védett növény- és állatfajoknak, valamint társulásoknak ad otthont, amit Budapesten csak a Sas-hegyen találhatunk meg. Látogatása azonban nem szabályozott, bárki szabadon bejárhatja, ami sajnálatos módon együtt jár a sziklatömb és az azt körülvevő erdőség szemetességével. Ezen túl komoly problémát okoz a környező kertekből kikerülő nagy mennyiségű zöldhulladék is, mely olyan tápanyagtöbbletet ad a területnek, amely az eredeti növényzetnek már túl sok, ezért a szegélyterületeken megfigyelhető egyes gyomfajok és özönnövények terjeszkedése is.
A két szervezet azonban úgy döntött, hogy közös erővel veszik fel a harcot az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében.
9 órától több mint 50 önkéntes kezdte meg a hulladék eltakarítását, melyet műanyagzsákok segítségével, gyalogosan szállítottak el a főkert által hozott konténerekbe.
A töretlen lelkesedéssel folyó munka délutánig tartott, melynek során közel 10 köbméter szemét gyűlt össze. Bár a védett terület minden szegletébe nem sikerült eljutni, mégis eredményesnek értékelhető a munka, ugyanis a sétautak és ösvények mentén mindenütt megtisztult a terület, sőt a járatlanabb erdőrészletekben több elhagyott hajléktalanszállást is sikerült felszámolni.
A nap folyamán a Főkert pihenőhelyet létesített a védett terület szomszédságában, ahol folyamatosan zsíros kenyér és tea várta a rövid szünetekre megálló önkénteseket, az egyesület pedig ismertetőanyagokkal látta el a természeti értékek iránt érdeklődőket.

Ezúton szeretnénk minden önkéntesnek megköszönni azt az áldozatos munkát, amit a nap folyamán a védett érték megtisztítása érdekében tett!

Az MME stand önkénteseinkkel.

Az MME stand önkénteseinkkel…

Az MME stand körül volt forgalom.

..ahol volt is szép forgalom. (Fotók: Bajor Zoltán)

Egy megtisztított pihenőhely.

Egy megtisztított pihenőhely.

Egy eltört odú is találtunk a munka során.

Egy eltört odút is találtunk a munka során.

_DSC0489

Szépen teltek a zsákok.

Az Apáthy-szikla látképe. Fotók: Bajor Zoltán

Az Apáthy-szikla látképe.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: