Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Gólyafiókák a fészekben: Gólya Road Show a Kiskunságban

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2013/06/27
Tags: , , ,

2013. június 15-én elindult az MME szervezésében az országos Gólya Road Show. A rendezvények középpontjában a gólyafészkek felmérése és a gólyafiókák színesgyűrűs jelölése áll. A nap során 3 településre – Alsónémedi, Bugyi és Dabas- látogattunk el, ahol felkerestük a fehér gólya fészkeket.

A június 15-ei eseményen számos érdeklődő jelent meg az évzáró és a ballagási ünnepségek ellenére. Az érdeklődők mellett a Lush képviselője, Joó Katalin is jelen volt az eseményen és legnagyobb örömünkre elújságolta, hogy a „charity pot” termékük 3 hónapig tartó értékesítéséből a gólyavédelemet szeretnék támogatni. Ahhoz, hogy a gyűrűzés és a fészkek ellenőrzése szakszerűen történhessen meg, az ELMŰ kollégái álltak rendelkezésünkre. Szakértelmükön túl, ők biztosították a darus kocsit, ami a fészkekhez való feljutást tette lehetővé, így járulva hozzá az esemény sikeréhez.

A várakozásainkat felülmúlta az idei első gyűrűzésen megszámlált fiókák száma. Az eddig megszokott átlagos fészekalj 3 fiókát számlált, míg most volt olyan, ahol 5 illetve 6 kis gólyát is találtunk. Meglepő módon a fiókák mérete eléggé egységes volt, pedig a tavaszi havazás, majd hűvös, csapadékos idők nem ezt sejtették számunkra.
A fiókák bal lábára fém-, míg a jobb lábára színes gyűrű került. Volt azonban olyan fióka, mely még túl kicsi volt, így nem kapott „azonosítót”. Az érdeklődőknek Benei Béla mesélt a gyűrűzésről és egy-egy fészeknél lépésről lépésre követhették a gyűrűzés etapjait. Majd arról is hallhattak, hogy a vonuláskutatásban milyen szerepe van a különböző színű és fazonú gyűrűknek.
A fészekfelmérés során találtunk egy drótba gabalyodott fiókát is, akinek e szerencsés találkozásnak köszönhetően meg tudtuk szabadítani a lábát a fémtől, ami a későbbiekben a madár pusztulását okozta volna. Sajnos a gólyák fészkük bélelésére mindet összeszednek, ezért ajánlatos a fészkek környékén fokozottan ügyelni, hogy ne maradjon háztartási és mezőgazdasági szemét, például bálamadzag parlagon. Amíg a fiókák nem tudnak lábra állni csak a könyökükön csúszkálva közlekednek a fészekbe magukra sodorva így a hulladékokat. Majd mikor ez már őket is zavarja, megpróbálják magukat kihámozni belőle, többnyire sikertelenül és ez okozhat lábvesztést (amputációt), vagy akár jelentheti az életük végét is. Mindenki megkönnyebbülésére a dróthálót felcserélve, egy színes gyűrűvel került vissza a fióka a fészekbe.
Esetenként egy-egy fiókát lehoztunk a fészekből, akárcsak az imént említett sérült madarat, és így a lenti nézőközönség is szemügyre vehette a fiókát. A kicsik örömmel fogadták az egyes helyszíneken a fekete-fehér csöppségeket és szeretettel vették körül őket, valamint meg is simogatták a fiókákat. A kevésbé forgalmas helyeken és ahol a fiókák kellően fejlettek voltak ahhoz, hogy 15-20 percet is kibírjanak anyjuk árnyékolása nélkül, elidőztünk. Így mindenki, aki szertett volna betekinteni a gólyafészekbe, megtehette természetesen szigorúan betartva a biztonsági előírásokat és viselve az ELMŰ biztosította védőfelszerelést. Ez a lehetőség sokak számára, kicsiknek és nagyoknak egyaránt újdonság és nagy élmény volt, hiszen nem minden nap nyerhetünk bepillantást egy gólyafészek életébe.
Összességében pedig elmondhatjuk, hogy a Gólya Road Show sikeresen indult, 8 fészekben 36 fiókát számláltunk össze (1 fészekben 6, 3 fészekben 5-5, 3 fészekben 4-4 és 1 fészekben 3 fióka volt), ebből 35-öt gyűrűztünk meg és 1-et pedig megmentettünk a drót okozta sérülésektől.

Írta: Skrionya Barbara

Egy gólyafészek élete (Fotók: Skrionya Barbara)

Egy gólyafészek élete (Fotók: Skrionya Barbara)

Az ELMŰ biztosította számunkra a daruskocsit és hozzá a darukezelőket.

Gólyafiókát is lehetett simogatni

P1030382

Minden érdeklődőt felvittünk a fiókákhoz, hogy bepillanthasson a fészekbe és a szerencsésebbek még a szülőkkel is közelről találkozhattak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: