Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Budapest természeti értékei című fotókiállítás beszámolója

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2013/01/22
Tags:

2012 őszén iskolánk, a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola volt házigazdája a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Budapest természeti értékei” című fotókiállításának. Az aulában kiállított művészi igényű képekben a diákok, kollégák, szülők csaknem két hónapon keresztül gyönyörködhettek. Egy –  a tárlatot bemutató –  biológia órát követően Kecskés Dániel, 11. osztályos tanulónk az alábbi beszámolóval értékelte a látottakat:
„Egyik biológia órán az aulában kiállított, fővárosunk védett természeti területeit és értékeit bemutató kiállítás fényképeit tekintettük meg.
Az óra elején megtudhattam, hogy hazánkban a védett területeknek alapvetően két fajtája létezik: az országos- illetve a helyi jelentőségű.  A Csepel-sziget északi részéről készült fotó kapcsán szóba került az is, hogy Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának feltételeként kialakította a Natura 2000 területeket, ami az EU ökológiai hálózatának a része. Ez a hálózat mind a madár-, mind  élőhelyvédelmet magába foglalja. A Háros-sziget kapcsán az is kiderült, hogy vannak olyan területek, amelyek látogatásához előzetes hatósági engedély szükséges. Ez számomra újdonság volt.
Amikor a homoktövis nevű cserje fotójához értünk, tanárunk elmondta, hogy ez egy kétlaki faj, vagyis vannak külön hím- és külön nőnemű példányok. Fővárosunk területén lévő állományának védelme rendkívül szükséges, ami az élőhelyén lévő tájidegen fajok eltávolításával oldható meg leghatékonyabban.
Kedvencem a barna ásóbéka bizonyult, amelyről megtudhattam, hogy ennek a békafajnak a legnagyobb az ebihala Magyarországon. A telet a talajban tölti, így vészeli át a hideget.
Másik kedvencemmel, a méhbangóval kapcsolatban egy szintén érdekes információval gazdagodtam, miszerint ezek az orchideák virágjuk alakjával az őket beporzó rovarokat próbálják utánozni. Ennek kapcsán elgondolkodtam, hogy mennyire leleményesek az élőlények.
Szó volt még az orvosi tüdőfűről, amelyet, mint az a nevében is benne van, orvosi célokra is használnak;  a kutyatejszenderről, amelynek hernyója főként a kutyatejféléken él; a dankasirályról, és velük kapcsolatban arról, hogy télen a Dunán átívelő hidakról látható példányok északról érkeznek hazánkba, a nálunk fészkelők a telet a mediterrán éghajlatú országokban töltik.
Végezetül a Merzse-mocsárról készült fotókat néztük meg, ami egy maradványmocsár Budapesten. Egyes években – ahogy ez 2012-ben is történt – teljesen kiszárad, máskor pedig több-kevesebb víz tölti ki a medrét.
A fotók és az őket bemutató biológia óra nekem nagyon tetszett, több új ismerettel gazdagodtam, a tanár úr pedig végig fenn tudta tartani a figyelmemet.”

Kocsi Attila aktív tagunk segítségével kihelyezett fotókiállítás nagy népszerűségnek örvendett.

Kocsi Attila aktív tagunk segítségével kihelyezett fotókiállítás nagy népszerűségnek örvendett.

Sok érdekes fotóval találkozhattak az érdeklődő diákok.

Sok érdekes fotóval találkozhattak az érdeklődő diákok.

_DSC6060

A kiállítás reméljük hatékonyan gazdagította az diákok ismereteit. (Fotók: Stenzinger Attila)

A kiállítás reméljük hatékonyan gazdagította az diákok ismereteit. (Fotók: Stenzinger Attila)

Reklámok

2 hozzászólás to 'Budapest természeti értékei című fotókiállítás beszámolója'

Subscribe to comments with RSS

  1. Kovács István said,

    Jövőt látok, ha a kiállítás sikerét veszem alapul. Borúsat látok kicsit, ha arra gondolok, hogy az űrkutatást utólag jelentették. (talán nem bíztak a sikeres rajtban, vagy a sikeres kikötésben?_Hi…) Nagyvonalú fikció. Sajnos én mindig utolsónak tudok meg mindent. A tárlat megnyitásának időbeni tényéről is szívesen értesültem volna. Így csak örülhetek a sikernek, de nem izgulhatok érette.

    • mmebudapest said,

      Ez nem nyilvános kiállítás volt, az iskola szervezte a diákjainak.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: