Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Nagysikerű évzáró madarászprogram

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2013/01/04
Tags: , ,

Az ünnepek alatt madárgyűrűzési bemutatót tartottunk Újpesten a Farkas-erdőben. Habár munkanap volt, ám ennek ellenére kb. 150 érdeklődő látogatott ki, hogy közelebbről megismerkedhessen a madarakkal. A madarak is „partnerek” voltak ebben, mert kereken 100 példányt fogtunk meg! A folyamatosan zajló gyűrűzésre nagyon sokan kis gyermekekkel érkeztek. Ám nem csak nekik, hanem a felnőtteknek is életre szóló élményt jelent a madarakkal való találkozás testközelből. A gyűrűzés mellett az érdeklődők megismerkedhettek a befogáshoz használt speciális függönyhálókkal is, melyet csak szakvizsgát tett, gyűrűző engedéllyel rendelkezők helyezhetnek ki a gyűrűzés időtartamára. A hálókhoz több alkalommal is elvezettük a madárbarátokat és itt láthatták azt is hogyan vesszük ki a madarakat a hálóból, illetve kerülnek bele abba a madárzsákba egyesével, amelyet a gyűrűzés helyére vittünk fel ez alkalommal is.
A gyűrűzés közben Sarlós Dávid gyűrűző arról is mesélt mindenkinek, hogy milyen célból helyezünk a madarak lábára jelölőgyűrűt, illetve arról is, hogy a tudományos kutatást milyen módon segíti ez a jelölési módszer. A megfelelő adatok felvétele után szép sorjában mind a 100 madár elrepült, ám ebben a gyerekek segítségét kértük. A madarat sorra valamely gyermek kezébe helyeztük és onnan repült el valamely közeli fa ágára. Voltak olyan példányok is melyek, egy darabig még a kézben feküdtek. Ennek oka, hogy a vállukra ilyen pozícióban enyhe nyomás nehezedik – saját tömegük által – és úgy érzékelik, mintha még fognák őket.
A nap során többször is lehetőséget adtunk a megjelenteknek, hogy megtapasztalhassák milyen puha is valójában az énekesmadarak tollazata és hogy ennek milyen funkciója van a hőháztartásában. Így mindenki megsimogathatott egy-egy madarat és a legtöbb felnőtt részére valóban meglepetést jelentett a tollazat puhasága.

A 100 madárból 17 példány már gyűrűvel a lábán került meg. Az egyik példány például 2011 januárjában lett meggyűrűzve és már akkor is idősebb volt 2 évesnél, azaz 2009-ben – vagy azelőtt – kelt ki a tojásból. Ennek megfelelően 2013-as évben már legalább 4 éves ez a példány. Ez a kor a kistestű énekesmadaraknál már elég ritka, mivel az átlagéletkor kevesebb mint 1 év. Ismereteink szerint az eddigi legidősebb széncinege hazánkban egy legalább 8 évet élt példány.
A kissé hűvös idő ellenére mindenki rengeteg élménnyel térhetett haza, hiszen a gyűrűzésen kívül az erdőben mozgó madarakkal is megismerkedhettünk, valamint több mókus is szem elé került a kisebbek és nagyobbak örömére.

Köszönjük önkénteseinknek és az MME munkatársainak a segítségét: Bárdos Imre, Both Anna, Judák Tamás, Kocsi Attila, Lendvai Csaba, Nagy Marietta, Nagy Vera, Orbán Zoltán, Ócsai Péter, Sarlós Dávid, Török Péter.
Boldog új évet kívánunk minden madárbarátnak!

Szöveg: Kincses László

9 órától vártuk az érdeklődőket Sarlós Dávid gyűrűző vezetésével. (Fotók: Lendvai Csaba)

9 órától vártuk az érdeklődőket Sarlós Dávid gyűrűző vezetésével. (Fotók: Lendvai Csaba)

fe02

Szakképzett madárgyűrűzőnk sok érdekességet mesélt a madarak kutatásáról

fe03

A leggyakoribb madár idén is a széncinege volt.

fe04

Mindenki láthatta, hogy miként is történik a madarak szakszerű befogása.

fe05

Szintén nagy kedvenc a kék cinege, amelyek közül néhány kicsit pihent is a gyerekek kezében.

fe06

Az ellenőrzéseket folyamatosan végeztük, a hálóra külön őrszem figyelt.

fe07

A gyerekek lelkesen jelentkeztek “elengedőnek”.

fe08

A cinegék mellett ez az erdei pinty is berepült a hálóba.

fe09

És amikor egy kisgyerek kezéből kirepül a cinke.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: