Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Óbudai-szigeti madárgyűrűzés

Posted in Beszámolók,Uncategorized Szerző: mmebudapest - 2012/12/17
Tags: , ,

Decemberi programunkra az eső ellenére 25 érdeklődő érkezett az Óbudai-szigetre.
Elsőként a helyi csoportunk önkéntesei által kihelyezett etetőkre érkező madarakat figyelhették meg a megjelentek, valamint információkat kaptak a téli madáretetésről és az etetőanyagokról.
A sziget belseje felé sétáló csapat a távcső elé kerülő énekesmadarakat is megnézhette teleszkópok segítségével. A rövid, mintegy fél órás madarászás után a második „attrakció” következett, a madárgyűrűzés. Megismerkedhetett mindenki a madárfogáshoz használt függönyhálóval és a felmerült kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők. Tekintettel az időjárásra –csepergő eső- a hálót csak rövid ideig hagytuk nyitva, ám ez idő alatt is 2 ellenőrzés alkalmával 41 madár került a hálóba. A leggyakoribb faj a széncinege volt, ám nagy számban volt kék cinege is. A csuszkából 3 példány került kézre, melyből az egyik már gyűrűs volt.
A gyűrűs madár lábára természetesen már nem kerül újabb gyűrű, csak az adatait vesszük fel, és ha szükséges akkor a gyűrűt újraigazítjuk a lábán.
A gyűrűzés közben azért fél füllel a környéket is figyeltük, így rövid időn belül megláthattuk a fák tetejére felülő süvöltőket. A környéken sok zöldike, tengelic is mozgott, de láthattunk nagy fakopáncsot és zöld küllőt is.
A szokásostól kisebb létszám lehetőséget adott arra, hogy mindenki elengedhessen madarat. Ez nem csak a kisebbek, hanem a felnőttek között is nagy népszerűségnek örvendett.
A két hálóellenőrzés közben volt aki elindult vezetőink segítségével a sziget csúcsa felé ahol elsősorban a vízen úszó récéket nézhették meg. Így szem elé került a nyílfarkú, fütyülő réce is, a természetesen leggyakoribb tőkések mellett. A fákat figyelve fenyőpintyek is feltűntek. Ezek a madarak nálunk jellemzően a téli időszakban figyelhetőek meg, tavasszal É-ÉK-i irányba vonulnak el.
Aki nyitott szemmel járt láthatott nászruhás kenderike hímet, erdei fülesbaglyot és csízt is. Ezeket azonban sajnos ez alkalommal csak kitűzők formájában! Többek örömére ugyanis sok új fajjal gazdagodott a madaras kitűzőink száma. Amellett, hogy karácsonyi ajándéknak is kitűnőek ezek a szépen mintázott kitűzők, a természetvédelem ügyét is segíteni lehet általuk.
A program végére bár többen kicsit átáztak, ám rengeteg madaras élménnyel gazdagodhattak.
Köszönjük  Bárdos Imre, Szegedy István, Lopusny András, Balogh Ferenc önkénteseinknek, hogy az etetők kihelyezésével és folyamatos töltésével lehetőséget teremtettek a madarászprogram megvalósulásához. Köszönjük Juhász Imrének és Lendvai Csabának, hogy a csoport vezetésében segítettek.
Valamint köszönjük Sarlód Dávid gyűrűző és segítői –Benesovits Nóra, Valovics Szilvi- munkáját!
Ha szeretne kézközelből megismerkedni a madarakkal, akkor mindenkit szeretettel várunk december 28-ai madárgyűrűzési programunkon, melyről részleteket később írunk.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván minden madárbarátnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának vezetősége!

A túra első momentuma az etető madárforgalmának megtekintése volt. (Fotók: Lendvai Csaba)

A túra első momentuma az etető madárforgalmának megtekintése volt. (Fotók: Lendvai Csaba)

A kisebbek és nagyobbak egyaránt élvezték a madarak teleszkópos megfigyelését

A kisebbek és nagyobbak egyaránt élvezték a madarak teleszkópos megfigyelését

A leggyakoribb fogott madár: a széncinege

A leggyakoribb fogott madár: a széncinege

A kék cinkék kellemesen megpihentek elengedés előtt.

A kék cinkék kellemesen megpihentek elengedés előtt.

A meggyűrűzött három csuszka egyike, egy hím példány.

A meggyűrűzött három csuszka egyike, egy hím példány.

Írta: Kincses László

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: