Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Búvárok és bukók a Pilismaróti-öbölben

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2012/11/19
Tags: ,

Kirándulásunkat ezúttal a Pilismaróti-öbölbe vezettük. Az elmúlt években megszokott hatalmas kirándulólétszám ez alkalommal egészen családiasan alakult, mindösszesen 11-en indultunk neki az öbölnek ahol első látásra is sok száz vízimadár gyűlt össze. Teleszkópok segítségével átvizsgált vízfelszínen a „kötelező” tőkés récék mellett kontyos récék, kercerécék, barátrécék is előkerültek. A récék között felfedeztünk kis vöcsköket, búbos vöcsköket, kis bukókat, nagy bukókat és egy örvös bukót is. A bukók ősszel érkeznek hazánkba és jellemzően tavaszig maradnak. A kis bukó nászruhás hímje egyike a legszebb mintázattal rendelkező vízimadaraknak!

Tőlük még ritkábban szem elé kerülő madár a búvár. A világon 5 fajuk él és olyan szerencsések voltunk, hogy a rövid túra alatt ebből 2 fajukkal is összetalálkoztunk. Az északi búvárból 1 példányt, míg a sarki búvárból 3 példány is a távcsövek elé került! Ezek a fajok messze északról érkeznek hozzánk a téli időszakra. Nevük is elárulja, hogy kiválóan tudnak úszni a víz alatt, ahol halakra vadásznak. Hazánkban nem költenek, megfigyelésükre csak az ősztől tavaszig tartó időszakban van esély.
Az öblöt övező fákon süvöltőket is felfedeztünk. Ezeknél a madaraknál a hímek sokkalta feltűnőbbek, hiszen a mellük sötét rózsaszín, míg a tojóké világos szürkés színezetű. Leginkább kőriseken mozogtak, ahol a fa termését morzsolgatták. Az énekesmadarakat többek között még a csízek, zöldikék, tengelicek, mezei verebek, széncinegék képviselték a túra során. Szem elé került 1 példány nagy őrgébics is, mely a búvárokhoz hasonlóan az őszi-téli időszak madara hazánkban. Átrepülőben pedig láthattuk Európa legnagyobb énekesmadarát, a hollót. A legeknél maradva: Európa legkisebb madárfajával –sárgafejű királyka- is találkoztunk.
A ragadozó madarakat ezúttal mindösszesen az év madara –egerészölyv- képviselte.
A túra befejezéséhez közeledve 2 érdekesség fordult még elő. Az egyik, hogy hallhattuk a sarki búvár hangját. Ez a faj hazánkban nagyon ritkán szólal meg, így igazi csemegét jelentett a hangja lelkes csapatunk számára. A másik érdekesség egy fekete rigó fészek volt, mely szintültig meg volt töltve csipkebogyókkal. Először valamilyen emberi „csínytevésre” gondoltunk, ám a fészek elhelyezkedése és az egyéb körülmények ezt kizárták. Így biztosra vehető, hogy valamilyen állat hordta tele a nagy fészket csipkebogyóval, mely kb. 60-80 darab lehetett. Rejtekhelyről szó sem lehetett, mivel messziről rikított a piros bogyók miatt.
A túra során közel 50 madárfajt láthattunk, így sok élménnyel gazdagodhattunk.
A legközelebbi kirándulásunk az Óbudai-szigetre vezet 2012.12. 15-én, ahol madárgyűrűzési bemutató, rövid madarász séta és az etetők feltöltése lesz a program. További részletek –későbbiekben- a hírlevelünkben és itt a blogon.

Kis létszámban, de szép időben indultunk útnak.

A vízen nagy számban láttunk récéket, vöcsköket, de bukók és búvárok is előkerültek a túra során.

A ritkább fajokat nem volt könnyű megtalálni, de tapasztalt kollégáink a nagy nagyítású távcsövekkel nagy segítségünkre voltak. Jobbról Laposa Dávid, aki a búvárok és az örvös bukó megtalálásában jeleskedett.

A vízen tartózkodó madarakat hosszasan lestük, hátha újabb fajok is előkerülnek a nagy csapatban.

Az öböl Duna felőli oldalát is végigjártuk, ahol ilyen szép ártéri erdőket láttunk.

A Dunapart igazán szép arcát mutatta a napsütéses időben.

Ilyen szép vörös színekkel is találkoztunk.

Az öböl partjáról sarki búvárokat nézegettünk.

Kényelmes madarászásra is jutott idő.

Az a bizonyos rigófészek, amely tele volt csipkebogyóval. (Fotók: Balogh Katalin)

A távoli északon fészkelő északi búvárt nagyon közelről sikerült látnunk. (Fotó: Bárdos Imre)

Szintén télen jelennek meg a süvöltők. Egyik kedvenc táplálékuk a kőris termése. (Fotó: Bárdos Imre)

Reklámok

Egy hozzászólás to 'Búvárok és bukók a Pilismaróti-öbölben'

Subscribe to comments with RSS

  1. Kovács István said,

    Köszönöm szépen a kiváló tájékoztatást. (mintha magam is ott lettem volna_Hi…) Igazi, minőségi madárles lehetett. Eszembe jutott a költemény:”…Istenem, Istenem, mért nem adál szárnyat, …” Az utazás nagyon sok időt elnyel, a megközelítés kunszt.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: