Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Gyűrűt kaptak a szalakóta fiókák

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2012/07/09
Tags: , , , , , , ,

Harmadik alkalommal szerveztünk nyilvános szalakóta gyűrűzést az Apaj környéki fészkeknél. A nagy hőség ellenére több mint 50 érdeklő érkezett az akcióra. A szittyóürbői büfé előtt hagyott 20 autó jelezte, hogy valami érdekes történik a közelben. Az első fészekodúnál már sikerrel jártunk, a két kb. kéthetes, leginkább sünre hasonlító torzonborz fiókát Sarlós Dávid és Kincses László segítségével meggyűrűztük (a harmadik túl kicsi volt).

Az első odúban kb 2 hetes fiókákat találtunk. (Fotók: Lendvai Csaba)

Minden fiatalra egy ornitológiai gyűrű, egy apró zöld (régiót jelölő) karakterek nélküli színes gyűrű és egy fehér alapon fekete karaktereket viselő gyűrű került.

A zöld gyűrű a régiót jelenti.

A fehér alapon fekete karaktereket viselő gyűrű teleszkóppal leolvasható.

A szervezők meséltek a védelmi munkáról, a szalakóták életéről, vonulásáról egyaránt. Ezután déli irányban haladtunk, hogy két újabb helyet nézzünk meg. Az egyik odú már üres volt, a fiókák kirepültek.

A szalakótáknak otthont adó D odúk egyike.

Itt mindenki szemügyre vehette, hogy milyen sokféle táplálék szerepel a szalakóta étrendjében: csigák, rovarok, békák és kisemlősök egyaránt gyakori prédák. A következő odúban már szépen kitollasodott, 3 hetes fiatalokat találtunk.

A nagy kánikula ellenére a népes csapat kitartóan követte a vezetőket.

A három hetes fiókák már nagyon szép tollakat viseltek.

Az érdeklődőknek lehetősége volt a fotózásra is.

A négy madár jelölése és gyűrűzése után egy újabb facsoportot céloztunk meg. Itt sajnos 5 záptojást találtunk, nem tudjuk mi történhetett.

Az 5 bezápult tojással és a szülőkkel nem tudjuk mi történhetett.

Ezek után Dömsöd felé haladva az első kocsik egyszer csak megálltak, ugyanis egy ugartyúkot pillantottak meg. A madár egy fa tövében keresett menedéket a nagy meleg elől. Miután mindenki megnézte teleszkópokon keresztül, továbbindultunk a baglyokhoz. Mint kiderült, az odúban füleskuvik fiókák lapultak, a szülő madár pedig egy közeli fáról figyelte a csapatunkat. A kis pelyhes fiókákat rejtő odút gyorsan visszatettük a helyére és az utolsó szalakótaodúhoz hajtottunk.

Pelyhes füleskuvik fiókák Apaj közelében.

Kollégáink ebben egy kamerát is elhelyeztek, amelynek felvételei hamarosan láthatóak is lesznek. Itt is négy fióka lakott, így velük együtt összesen 10 fiókára sikerült gyűrűt tenni.

Ezek a fiókák pár nap múlva kirepülnek a fészekből.

Szalakóta portré.

A nap végére már csak egy program maradt, a Merzse-mocsárnál költő füleskuvikok meglátogatása. Az apaji népes csapatból is közel 20-an maradtak, és újabb érdeklődők is érkeztek. Az odú levétele után a korábbi fészekaljhoz képest még apróbb pelyhes fiókákat találtunk, amelyeket mindenki megcsodálhatott. Ahogy az apaji kis baglyokat, úgy őket sem gyűrűztük meg, még túl kicsik voltak hozzá.

A Merzse-mocsárnál kihelyezett odú egyik kis lakója.

A nehezen elviselhető kánikula ellenére több mint 60 érdeklődő volt kíváncsi a programra, amely az eddigi legsikeresebb szalakótás akciónknak bizonyult.
Köszönjük a segítséget az odúk fenntartóinak és kihelyezőinek: Szegedy Istvánnak, Lopusny Andrásnak, Balogh Ferencnek, Bárdos Imrének, Abonyi Ottónak és Juhász Imrének.

Reklámok

3 hozzászólás to 'Gyűrűt kaptak a szalakóta fiókák'

Subscribe to comments with RSS

 1. Tóth Gergő said,

  Egy kis videó az egyik kihelyezett oduban lévő kamera felvételei közül.

  Üdv:Gergő

  • Kovács István said,

   Nem is gondolnánk, hogy egy kis odúban még szárnypróbálgatásra is van lehetőség. Milyen emberi! A 3 vadmalac és családja valószínű azért kerülhetett be a szalakóta film csokorba, mert a szalakóta távoli rokonai_Hi…
   Kicsikét baglyos az, hogy egészben nyelik le a táplálékot Ő kis szalakótaságuk.

   • Gergő said,

    A malacok azért kerültek a youtube következő ajánlott videók közé, mert szintén én csináltam a felvételeket, ahogy a kuvikosat is, amit alapból bedob. 🙂 Vaddisznók a kerítés mellett a hétvégi háznál, kuvikk meg a Szentendrei-szigeten.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: