Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Rákos-patak mentén madarásztunk

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2012/04/14
Tags: ,

Április 14-én az MME Budapesti Helyi Csoportja a Rákos-patak egy jelentős szakaszára szervezett madarász kirándulást.  Pécel közelében volt a találkozó, itt 42-en indultunk neki a kb. 10 km-es sétának. Már az első métereken találkozhattunk egy a telelőterületéről hazatért fajjal, a csicsörkével.  A házak között vettünk észre 1 példányt, ám mellette zöldike, tengelic, balkáni gerle, házi veréb is szép számban akadt. A patakot elérve csilpcsalpfüzikék szóltak mindenfelől, illetve sok fakopáncsot lehetett megfigyelni a környező fákon. Harkályfélékből a nap során a fekete harkályt, zöld küllőt, balkáni fakopáncsot, nagy fakopáncsot, kis fakopáncsot és 1 példány nyaktekercset láttunk. A patak mellett haladva találkoztunk a vörös vércsével, karvallyal, barna rétihéjával, kabasólyommal és az év madarával az egerészölyvvel.

Ez utóbbinak 2 fészkét is megtaláltuk, sőt magát a kotló madarat is láthattuk, hiszen viszonylag alacsonyra építette a fészkét, így bele lehetett látni.
Már a kirándulás elején reménykedtünk, hogy meghallgathatjuk  az Afrikából hazaérkező fülemüle idei első éneklését is. Ez a remény beigazolódott és ugyan nem olyan intenzitással mint május elején, de hallhattuk a fülemüle énekét. Május 5-én azonban reményeink szerint sokkal  erőteljesebben lesz hallható a Fülemülék éjszakája rendezvényünkön, mely programról a www.mme.hu oldalon lehet majd részleteket olvasni a későbbiekben.
Kezdetben felhős volt az ég és szélcsend volt, ám később szemerkélni kezdett az eső és ennek következtében a madarak is némileg elültek, kevesebbet mozogtak. Ahogy jobban rákezdett az eső, úgy a kezdeti  létszám lassan lecsökkent 25-30 főre. Ám a kitartóbbaknak szerencséje volt, mivel 2 hím barna rétihéja szokatlanul közelre kiült egy fára, így kiválóan meg lehetett figyelni a néha tollászkodó madarat. Közben a tojót is a terület felett láthattuk több alkalommal. A nádasból közben a guvat malacszerű visítása, a nádi tücsökmadár monoton pirregése és a foltos nádiposzáta éneke  volt hallható. Tavaszi hazatérők közül a kakukkot is itt hallhattuk több alkalommal. A nap során összesen 46 madárfajt láthattunk, hallhattunk.
Ha szeretne jobban megismerkedni a madárvilággal, akkor ajánljuk figyelmébe, hogy április végén és május elején 3 madarász programot is szervezünk. Részletek itt a blogon lesznek meghirdetve a későbbiekben!

Kérjük, hogy a madarak védelme érdekében ajánlja fel számunkra adója 1%-át!
Adószámunk: 19001243-2-43

A népes csapatunk a borongós idő ellenére kitartóan kereste a madarakat. (Fotók: Lendvai Csaba)

A patak menti füzesekben szép számmal élnek harkályok és az öregebb, illetve kidőlt fákat rendesen ki is kezdik.

A Túzok utcai lápon fészkelő barna rétihéja pár hímje hosszasan pihent tőlünk 60 méterre a fán.

Ritka, hogy fán ülve, ráadásul hosszú ideig lehessen megfigyelni ezt a ragadozómadarat!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: