Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Hózápor, napsütés, szél

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2012/01/16
Tags: ,

E három időjárási tényező jellemezte januári első kirándulásunkat, mely a Pilismaróti-öbölhöz vezetett. Megérkezéskor napsütés fogadott minket, ám sajnos ez erős széllel párosult, így túl sok énekesmadár megfigyelésében nem nagyon reménykedhettünk. Ennek a kirándulásnak azonban a récefélék, bukók, búvárok, vöcskök voltak a célpontjai. Az öböl területén jellemzően sok madár pihen, mivel az erős sodrású Dunai főágon folyamatosan elsodorná őket a víz.
Az öböl vizén így hamarosan búbos vöcsök, kis vöcsök, récék közül pedig kontyos, kerce, tőkés, barát, hegyi tűnt fel. A téli időszak egyik legszebb tollruhájú vízimadarával is találkozhattunk, 23 példány kis bukó hímet számoltunk egymáshoz közel ezen a szakaszon. Ennél nagyobb példányszámban képviselte magát a nagy bukó, mely szintén csak a őszi-téli időszakban kerül távcső elé. Ez a madár, a kárókatonához hasonlóan halakkal táplálkozik, melyeket a víz alatt úszva kap el. Mindkét fajnál jól megfigyelhető a csőr hegyén lévő kampó, mely a halfogásban (rögzítésében) fontos szerepet játszik. Szintén halakra vadászik egy – az előzőeknél nálunk ritkább- északról hozzánk érkező vendég, a sarki búvár melyből 1 példány került elénk.
A megfigyelésnek egy gyorsan érkező hózápor vetett véget, mely a kezdetben csak kevés havat hozott, ám perceken belül hatalmas hózáporrá alakult és a jeges süvítő széllel párosulva igazi telet varázsolt körénk. A felhőket figyelve azonban bízhattunk benne, hogy ismét ki fog sütni a nap és kb. 10 perc elteltével már valóban ragyogó napsütésben sétálhattunk tovább. A szélsőségesen változékony időjárás ellenére több mint 30 fő tartott velünk a túrán.
A fákat, eget figyelve többek között zöld küllő, kis fakopáncs, nagy fakopáncs, holló, süvöltő, erdei pinty, csuszka, tengelic, zöldike is elénk került. A nap során több alkalommal is láthattunk az öböl felett alacsonyan elrepülő jégmadarat, mely apró halakra vadászik a víz fölé nyúló ágakról.
Ragadozó madarak közül 2 példány rétisast, 1 karvalyt és a 2012-es év madarát, az egerészölyvet is láthattuk.

A rossz előjelek ellenére több mint 30 fő érkezett a túrára (Fotók: Lendvai Csaba)

A Pilismaróti-öböl menedéket nyújt a vízimadaraknak az erős sodrástól, és táplálkozóhelyként is szolgál.

A túrán a kisebbek sem maradtak madaras élmény nélkül.

A túra végeztével többen még kocsival más helyszínekre is ellátogattunk, így a Visegrádi várba is felmentünk. Itt majd minden év telén havasi szürkebegyek telepednek meg és ezeket a szép madarakat szerettük volna megnézni. Sikerült is megtalálni őket, 2 példány tökéletes fényviszonyok mellett volt megfigyelhető a vár oldalában, a kövek között.
A kirándulás végeztével a viharos széltől átfagyva, ám rengeteg madaras élménnyel gazdagodva térhettünk vissza Budapestre.

Reklámok

3 hozzászólás to 'Hózápor, napsütés, szél'

Subscribe to comments with RSS

 1. Berényi Zsombor said,

  Jóval több kis bukó volt, az egyik csapat szinte csak 7-8 hímből állt! 🙂


 2. Nagyon jó volt. Észre sem vettük, hogy esett a hó, a madarak elvonták a figyelmünket 🙂
  Mikor lesz a következő madarászesemény? Lehetőségek szerint megyünk. Köszönjük

  • mmebudapest said,

   Szia! Most van egy kis szünet. Február 11-én az Óbudai-szigeten gyűrűzési bemutató és madarászás. Előtte egy kis meló van, szemétszedés a Palotai-szigeten 4-én. Ha valami szerveződik, időben tudni fogtok róla. 🙂

   Üdv.
   Csaba


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: