Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Beszámoló a múlt szombati a Tatai Öreg-tavi kirándulásunkról

Posted in Beszámolók Szerző: mmebudapest - 2011/10/17
Tags:

Szombati kirándulásunk ez alkalommal Tatára, az Öreg-tóhoz vezetett.
Egy órányi vonatozással értünk el Tóvároskert megállóba, ahonnan 25 perces séta vezetett a tóhoz. A tóparton többen csatlakoztak a csoportunkhoz, így körülbelül 40 indultunk el a tavat kerülő sétára. Eközben Magyarország legnagyobb harkályféléjével –fekete harkály- is találkoztunk, hiszen pont felettünk repült át.
A tó vizén és medrében  láthattunk többek között búbos vöcsköket, szürke gémeket és nagy kócsagokat, míg a lúdalkatúak igen kis számban képviseltették magukat. Többek között csörgő-, kendermagos- és barátrécéket figyeltünk meg, valamint pár tucat vetési lúd és nagy lilik húzott be inni napközben a tóra. A tószegélyben, a nedves iszapon meglepően sok barázdabillegetőt lehetett megfigyelni, de előkerült pár hegyi billegető is. A szárazon pihenő récék között azonban egy másik kis testű madár, a havasi partfutó is felbukkant, amelyet a gyerekek és felnőttek is nagy érdeklődéssel szemléltek a 30-60 x-os nagyítású teleszkópokon keresztül. A partot övező erdők fáin pedig találkozhattunk többek között az őszapóval, csuszkával, szén és kék cinegével, nagy fakopánccsal, mezei verébbel, vörösbeggyel, léprigóval, átrepülőben pedig hollóval, zöld küllővel, vetési varjúval, egerészölyvvel, csízekkel.
A tavon a kárókatonák halászatát is meg lehetett figyelni, a csapatban mozgó madarak újra és újra kisebb halakkal a csőrükben bukkantak fel, amelyet aztán egy mozdulattal le is nyeltek.
Az Által-érhez érve jégmadárral is találkoztunk, amely a víz fölé hajló ágon ülve megvárta, hogy mindenki megnézhesse teleszkóppal is. Az ér befolyásánál egy felrepülő kis sólymot is szerencsénk volt megpillantani, illetve 2 bíbic is megfigyelhető volt.
A madarász csapat innen kettévált, az egyik csoport a Tatai-vár mellett rendezett Öreg-tavi Nagy Halászat fesztivál felé vette az irányt, míg a másik csoport a visszafele utat választotta. Ez utóbbi csoport hatalmas szerencsével 2 fiatal rétisast láthatott egészen közelről, amint alacsonyan behúztak a tó fölé, hogy kicsit megszemléljék a tavon pihenő madarakat. A fesztiválon rengeteg érdeklődő volt, a sátrakban többféle sült hallal és különböző halászlevekkel várták a nagyérdeműt, melyek közül mindegyikünk halászlevet evett, majd többen finomabbnál finomabb rétesekkel és kávézással fejezték be az ebédet. Így ezzel a rendezvénnyel koronáztuk meg kirándulásunkat, amely nagyon hangulatossá tette a túránk végét a őszi napsütésben.

Berényi Zsombor és Kincses László

A túracsapat a tatai tó partján (Fotó: Kincses László)

Szép idő fogadta a túrázókat (Fotó: Szalisznyó Krisztina)

Tájkép a tóról (Fotó: Szalisznyó Krisztina)

A tóba befolyó Által-ér (Fotó: Szalisznyó Krisztina)

Reklámok

Egy hozzászólás to 'Beszámoló a múlt szombati a Tatai Öreg-tavi kirándulásunkról'

Subscribe to comments with RSS

  1. Berényi Zsombor said,

    A halászléevős képeket nem küldte el Kriszti? Olyan hangulatos lett volna 1-2 képet felrakni közülük!
    Üdv., Zsombi


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: