Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Sarlósfecske felmérési eredmények

Posted in Beszámolók,madárvédelem Szerző: mmebudapest - 2011/09/20
Tags: ,

Nyár elején kértük tagjainkat, hogy lakóhelyük közelében számolják meg az ott költő sarlósfecskéket. Pontos adatok eddig nem voltak a fővárosi állományról, annak ellenére, hogy itt élnek két millió ember között. Elsősorban lakótelepeken, esetleg nagyobb régi építésű házakon költenek, kisebb-nagyobb telepekben. Összesen 430 sarlósfecskéről érkezett információ Budapest 9 kerületéből. Ennél valószínűleg jóval nagyobb számban költenek, ezért jövőre is meghirdetjük a felmérést, és megpróbáljuk a további potenciális fészkelőhelyeken megszámolni a madarakat.
A felmérésre azért is szükség van, hogy nyomon tudjuk követni az állomány változását. Egyre több helyen újítják fel a lakótelepeket, amelynek következményeképpen eltűnnek a fészkelésre használt kis üregek, repedések. A madarak számára igyekszünk alternatív fészkelőhelyet biztosítani, költőládák segítségével. A tavalyi évben az Örs Vezér tér közelében 13 ládát helyeztünk ki, amelyet még nem foglaltak el a madarak. A sarlósfecske megtelepítésével kapcsolatos szakirodalom szerint, nagyon hűek a fészkelőhelyeikhez, és csak annak megszűnése esetén költöznek új helyre. A próbaként kirakott költőládák elfoglalása egy teszt is részünkről. Remélhetőleg a jövőben megtetszik a madaraknak és biztos fészkelőhelyet biztosít majd számukra, és érdemes lesz egyre több helyre kihelyezni.
Az adatok beküldőinek (Baráth Edit, Békés Eszter, Dobay Orsolya, Nagy Nikoletta, K. Szabó Attila, Morandini Pál, Simig Péter) köszönjük a segítséget!

Kihelyezett ládák

Reklámok

Egy hozzászólás to 'Sarlósfecske felmérési eredmények'

Subscribe to comments with RSS

  1. VladTepes said,

    Az odúk 2010-ben lettek kihelyezve; 2011-ben nem foglalták el a sarlósok, ahogy fentebb olvastam…., mi lett az eredmény 2012-ben?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: