Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Élőhelykezelés a Tétényi-fennsíkon

Posted in madárvédelem,Programok Szerző: mmebudapest - 2011/01/03
Tags: , ,

Az MME Budapesti Helyi Csoportja által szervezett programjaink során először végzünk természetvédelmi élőhelykezelést a Tétényi-fennsík Természetvédelmi Területen. A főváros egyik legnagyobb helyi védettségű, zömmel sztyeppréteket rejtő élőhelyén az elmúlt évtizedekben igen erőteljesen elterjedtek az úgynevezett tájidegen – vagyis Magyarország flórájára eredetileg nem jellemző – fásszárú fajok, valamint az egybibés galagonya, melyek több helyen szinte teljesen kiszorították a területről az értékes és igen fajgazdag gyepeket.

A területen évek óta eredményesen tevékenykedik a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület (www.zoldjovo.hu), akik rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a fennsík természeti értékeinek megvédéséért a fásszárú növények visszaszorításával.

A Zöld Jövő képviselőivel egyeztetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja úgy döntött, hogy a civil szervezet munkáját kiegészítve besegítünk a fásszárú növényfajok visszaszorításába, mellyel a gyepek további terjedését segítjük elő. A közösen szervezett tevékenységünket 2011. január 8-án, szombaton szervezzük meg. Az akció iránt érdeklőket a védett terület keleti szélén található Szoborpark (=Mementó Park) főbejáratánál várjuk reggel ½ 9 és ¾ 9 között. Akik autóval érkeznek azok a Szoborpark előtti parkolóban – a találkozó helyszínén – tudják hagyni járművüket. Azoknak, akik a tömegközlekedést választják a helyszín megközelítéséhez, a következő lehetőségeket tudjuk ajánlani: a Kelenföldi Pályaudvarról induló százhalombattai volánbuszjárat érinti a Szoborparkot. A végállomásról 7:50-kor induló busz kb. 8:10-re érkezik a találkozó helyszínére, a járattal kapcsolatos részleteket az alábbi link alatt lehet megtalálni: http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi. A BKV-járatokat előnyben részesítők részére a legjobb megoldás a Savoya parktól induló 58-as busz, melynek menetrendjét a következő link tartalmazza: http://www.bkv.hu/busz/58vissza.html. Szokásunkhoz híven a munkában részt vevőknek mi is szeretnénk valamivel kedveskedni: a nap folyamán meleg étellel és itallal próbáljuk a téli hideget enyhíteni, ezen kívül pedig a tervek szerint madárgyűrűzési bemutatót is szervezünk az érdeklődőknek. Motoros és mechanikus kézi szerszámokkal, védőkesztyűkkel természetesen készülni fogunk, de szívesen vesszük a saját eszközök munkába vonását is.  Az élőhelykezelést terveink szerint egész nap végezzük, ezért akik nem érnek rá reggel kijönni, azok is bármikor csatlakozhatnak hozzánk, mindenkit szívesen látunk akár csak egy órára is!

Az élőhelykezelés helyszíne a Tétényi-fennsíkon

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: