Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Gyűrűs dankasirályok Budapesten

Posted in Érdekességek Szerző: mmebudapest - 2010/11/22
Tags: ,

Több mint 10 éve folyik Budapesten sirálygyűrűzés a téli időszakban. A programot a Pest Környéki Madarász Kör (PKMK) szervezi. A budapesti szakaszon telelő dankasirályokat a fémgyűrű mellett színes gyűrűvel is ellátják, ami megkönnyíti a terepi leolvasásokat. Sok év gyűrűzésének eredményeképpen szép számban találkozhatunk gyűrűs sirályokkal, elsősorban őszi-téli időszakban. Jól látható a megkerülések alapján, hogy az itt telelő madarak rendszeresen visszatérnek és akár hosszabb időt is a Duna fővárosi szakaszán töltenek. Az utóbbi pár hétben több leolvasás is történt. A legtöbb esetben néhány éve Budapesten gyűrűzött példányokat azonosítottunk, de volt egy 2001-ben a II. kerületben gyűrűzött példány is, amit a Belgrád rakparton és Csepelen is leolvastak. Külföldi megkerülést egy esetben regisztráltunk az utóbbi hetekben, mégpedig egy Csehországban (a megkerülés helyétől 268 km-re északra található halastavon, Karvina település közelében) gyűrűzött, idén kelt példányt sikerült megfigyelni és leolvasni szintén a Belgrád rakparton.

Színesgyűrűs öreg dankasirály a Belgrád rakparton, amelyet 2009. januárjában gyűrűzött Hegedüs Dani ugyanott. (Gyűrűző: Hegedüs Dani, Fotó: Lendvai Csaba)

Szintén 2009 telén gyűrűzött madár a Belgrád rakpartról (Gyűrűző: Hegedüs Dani, Fotó: Lendvai Csaba)

Ezt a 9 éve gyűrűzött példányt (gyűrűző: Szinai Péter) a Belgrád rakparton olvasták le 2010 novemberében, majd két héttel később Csepelen. Két korábbi ausztriai megkerülése van és egy 2003-as adat szintén a Belgrád rakpartról. (Fotó: Kókay Szabolcs)

Aki esetleg kedvet kapott a sirályozáshoz, érdemes a Belgrád rakpartra vagy a Petőfi híd pesti hídfőjéhez (Nehru part) ellátogatnia. A leolvasáshoz teleszkóp szükséges, amelyekkel akár fémgyűrűk is leolvashatóak. Az adatokat az MME Gyűrűzőközpontjának kell elküldeni a ringers@mme.hu címre.
A gyűrűzést Verseczki Niki és Hegedüs Dani végezte az utóbbi években. Nekik és segítőiknek gratulálunk a sikeres munkához!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: