Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Viharvert nagy fakopáncs fióka sikeres mentési akciója

Posted in madárvédelem Szerző: mmebudapest - 2010/05/26
Tags: , ,

2010 május 25-én délelőtt lakossági bejelentés érkezett az MME központba egy bajba jutott harkályfiókáról Kőbányán, a Harmat utcában. Egy nagy fakopáncs szülőpár rendszeres vendége volt telente a lakók által kihelyezett madáretetőknek, ezért a szívükön viselték a család sorsát. Az éjjeli hatalmas zivatar során egy villám belecsapott abba a fűzfába, amelyben a nagy fakopáncsok fiókákkal teli odúja volt. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem az odúnál hasadt ketté a derék vastagságú fatörzs, hanem egy méterrel az alatt. Viszont az odúnyílással lefelé fordulva ért földet a letört lombozat. A bejelentő, név szerint Hamvas Ágnes elmondása szerint a hajnali órákban a harkálycsalád szokatlanul hangos kéregető/hívó hangjától volt lármás a négyemeletes házsor udvara, ahol a fa állt. Sajnálatos módon a közelben portyázó szarkák is felfigyeltek a zűrzavarra. Ez lett a veszte két harkályfiókának, amelyek kiestek vagy netán csak kikíváncsiskodtak az odúból. De még egy, az odúban lapuló harmadik fiókát is hallani vélt Ágnes, ezért hívta az MME-t. Mivel én Kőbányán lakok és dolgozok, valamint az MME Budapesti Helyi Csoport lelkes tagja is vagyok, ezért a központból Lendvai Csaba engem kért meg, hogy menjek ki a helyszínre, a Harmat utcába és nézzem meg, hogy mit lehet tenni a fióka megmentésének érdekében. Szomorú látvány fogadott: az odú nyílása alatt tépett harkályfióka tollak, az odúban síri csönd, az odú régi hűlt helyét kereső szülők tétova mozgása az állva maradt törzsrész csonkja körül. Állítólag eleinte a földön heverő letört fatörzsön is keresgéltek a szülők, amikor még folyamatosan hallhatták a fiókák kéregető hangját, még a szarkatámadás előtt. Az odú nyílásán bedugott vékony faág ugyan szóra bírta az odú mélyén meglapuló fiókát, de a szűk bebúvónyílás miatt lehetetlen küldetésnek tűnt a kiszabadítása. Nem volt mit tenni, meg kellett várni, hogy a fióka magától kijöjjön és csak bízni lehetett abban, hogy ezt a lakók veszik észre előbb és nem a szarkák. Szerencsére a kora délutáni órákban ez így is történt. Ágnes nagy örömmel hívott telefonon, hogy már biztonságban van a madár egy néhány helyen kilyuggatott cipős dobozban.

Nagy fakopáncs fióka mentés után (Fotó: Dr. Nagy József)

Injekciós fecskendővel történő gyors itatást követően megértő főnököm, Dr. Nagy József segítségével autóval elvittük a területileg illetékes madármentő állomásra, amelynek a Fővárosi Állat- és Növénykert Élet-Halál Háza ad otthont. Itt szakszerű ellátást kapott és igen kedvezőnek ítélték az immáron sikeresen megmentett nagy fakopáncs fióka túlélési esélyeit. Amint önálló táplálkozásra és repülésre képes lesz, szabadon engedik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert madármentő állomásán jó kezekbe került a fióka (Fotó: Dr. Nagy József)

A megmentők (Hamvas Ágnes és Ujicsni Katalin)

Szöveg: Dr. Dezső Péter

Reklámok

2 hozzászólás to 'Viharvert nagy fakopáncs fióka sikeres mentési akciója'

Subscribe to comments with RSS

  1. Klimes Józsefné said,

    Gratulálok az izgalmas beszámolóhoz. Örömmel olvastam, hogy legalább egy fiókát sikerült megmenteni. Én is tagja vagyok az MME Budapesti Csoportjának, és mindig nagy rokonszenvvel figyelem a madarak életét. Kertes házban lakom – és mivel már nyugdíjas vagyok – eddig is már sok élményt szereztem a kertben megforduló élőlényektől. Bár tudom hogy nem avatkozhatunk az életükbe, mégis nehezen tudom elfogadni a sors ilyen kegyetlenségét.

  2. Szeghalmi János said,

    A múlt héten az Állatkertből néhány mentett madarat hoztak ki Ócsára elengedni. Köztük volt egy elég életképes idei fiatal fakopáncs is. A madarat 1-2 napi akklimatizálódás után elengedtük. A madár eleinte gyengén, majd egyre jobban repült és rövidesen párt is talált egy ócsai kelésű fiatal madárban. Mindketten a madárvárta épület környékén tartózkodtak, amíg ott voltam.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: