Az MME Budapesti Helyi Csoportjának Blogja


Merzse-mocsár délelőtt, szalonkahúzás este

Posted in Programok Szerző: mmebudapest - 2010/03/25
Tags:

Március 27-én két programmal is várjuk a madárvilág iránt érdeklődőket. Délelőtt Budapest egyik legjobb madarászhelyére szeretnénk elkalauzolni Titeket. A Merzse-mocsár az egykori Rákosi mocsárvidék utolsó megmaradt tagja, amely fővárosi védettség alá tartozik. Az idei sok csapadék következtében bőven van víz a területen, ezért vízimadarak megfigyelésére is lehet számítani. Esély van most érkezett énekesmadarak, ragadozók, harkályok megfigyelésére, de még néhány téli vendéget is biztosan látni fogunk. A találkozó a rákoskerti vasúti megállónál lesz 9:15 és 9:30 között. A területet megközelíteni gépkocsival (parkolnia vasútállomáson lehet) illetve vasúttal lehet. A Budapest-Keletiből 8:53-kor induló, Sülysápra közlekedő járattal érdemes jönni, amely 9:14-re ér Rákoskertre. A túra előreláthatólag 13:00-ig tart majd. Elképzelhető, hogy nedvesebb terepet is érintünk ezért érdemes túrabakancsban jönni.
Másik programunkat Ócsára szervezzük. A fő cél az ebben az időszakban vonuló erdei szalonkák esti húzásának megfigyelése. A terület csak gépkocsival megközelíthető, ezért kérem az érdeklődőket, hogy lehetőség szerint szerveződjenek össze. A vasútállomás 3-4 km-re van, így gyalogosan nem ajánlott érkezni.
A találkozó 17:15-17:30 körül lenne a selyem-réti tanösvény parkolójában. Innen 500 méteres sétával érhető el a tisztás ahol a madarak alkonyatkor elkezdenek repülni. Szerda este 18:20 és 18:40 körül 6 szalonkát sikerült megfigyelni, ezért jó esély van rá, hogy szombaton is látunk néhány példányt. A szalonkázás hangulatához hozzájárul a vörösbegyek és az énekes rigók esti koncertje. Est hangjai miatt is érdemes eljönni. Természetesen az időjárás nagyban befolyásolja a megfigyelés sikerét, de az esti “madárzaj” biztosan nagy élmény lesz mindenkinek.
A szalonkák sötétedés előtt a nappali pihenőhelyükről az éjszakai táplálkozó helyükre repülnek. A megfigyelés során az éles sziszegő hangjukról, hosszú csőrükről és a gyors jellegzetes reptükről lehet felismerni őket.  Kézitávcső használata ajánlott, de rendszerint szabad szemmel is jól láthatóak a madarak.
A területre való odajutás: Budapest felől érkezve keresztül kell haladni Ócsán, majd Bugyi felé haladva az út egy erdőbe ér majd 800-1000 méter után lesz egy nem annyira jól látható lehajtó bal felé és itt található a parkoló. Mivel mi már kicsit előbb ott leszünk, igyekszünk jól látszódni.
Szükséges hozni elemlámpát, mert kifele jövet már eléggé sötét lesz. A tanösvény földútja jól járható, csak a teherautók nyomai kicsit megnehezítik a sötétben való közlekedést.
Kérem aki jönne jelezze, hogy tudjuk kb. hány autóra számíthatunk! Illetve akinél van még hely és tudna másokat is hozni, jelezze itt a listán, hogy autóval nem rendelkezők esetleg csatlakozni tudjanak.

Tavalyi túra a Merzsén


Reklámok

Egy hozzászólás to 'Merzse-mocsár délelőtt, szalonkahúzás este'

Subscribe to comments with RSS

  1. K. szabó Attila said,

    Örültem este a szalonkáknak… Köszi érte! 😀


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: